De kerk hoort een veilige plek te zijn, en gelukkig ervaren veel mensen die veiligheid ook. Toch is die veiligheid niet vanzelfsprekend. Ook binnen kerkelijke relaties komt misbruik voor, nu of lang geleden al. Heeft u, heb jij, binnen de kerk of je gezin ervaren dat er seksuele opmerkingen, berichten, gebaren of handelingen worden of werden gedaan, die voor u/jou onprettig zijn, dan kun je in de kerk terecht bij de intern vertrouwenspersonen (IVP). Deze vertrouwenspersonen staan voor je klaar als het gaat om seksueel misbruik en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag door personen met een functie in de kerk. 

Als je slachtoffer bent van ongewenste intimiteiten en/of seksueel overschrijdend gedrag, is het belangrijk dat je hulp zoekt. De eerste stap is: erover praten! Je eigen angst, schaamte of schuldgevoel kan zo groot zijn dat het lastig is om erover te beginnen. Ook kun je je nog erg verbonden voelen aan de dader. Of bang zijn dat je niet geloofd wordt. Soms gebruiken daders hun machtspositie om je het zwijgen op te leggen, ze manipuleren je en oefenen druk uit om je te dwingen over het misbruik te zwijgen.

Praat erover!

Om ongewenste intimiteiten te laten stoppen is openheid nodig. Zoek iemand in je omgeving die je vertrouwt. Of neem contact op met een IVP’er. De intern vertrouwens personen kunnen een luisterend oor bieden, zonder oordeel, maar ook met je meedenken hoe je nu verder moet gaan. Ook als het misbruik al langer geleden is, is het belangrijk dat je erover spreekt. Openheid is de eerste stap op weg naar heling en genezing.

Hoe kan je ons bereiken?

Je kunt ons bereiken via de algemene mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maar misschien heb je liever direct contact met één van onze IVP’ers. Dan kun je direct contact met hen opnemen via intranet, als je lid bent van onze gemeente.

Wat kan je van ons verwachten?

De vertrouwenspersonen zijn er in de eerste plaats voor slachtoffers van ongewenste intimiteiten door een persoon uit de kerk. Wij helpen je, als je dat wilt, een keus te maken bij de stappen die je wel of niet gaat zetten. Je kunt bij ons je verhaal kwijt en, als je dat wilt, hulp krijgen bij het doen van een melding of het indienen van een klacht. De keus is aan jou. We volgen jouw tempo, je hoeft dus niet bang te zijn dat er met je verhaal iets gedaan wordt, zonder dat je het weet.

Deskundige hulp

De gevolgen van misbruik kunnen groot zijn en veel impact hebben op je leven. Het kan dan belangrijk zijn om hier deskundige hulp bij te vragen. Wij kunnen je helpen bij het vinden van deskundige hulpverlening.

Klik hier voor 'Team Veilig Kerk'
Klik hier voor 'Intern Vertrouwenspersonen'