Trends: De Ranglijst Christenvervolging 2021

Meer dan dertig jaar reisde Stefan da Silva de wereld over om voor Open Doors om onderzoek te doen naar vervolgde christenen. Het ging hem niet in de koude kleren zitten. Da Silva hoorde gruwelijke verhalen. ‘’De laatste paar jaar vind ik dit werk moeilijker. Autocoureur Enzo Ferrari koos de titel ‘Mijn verschrikkelijke vreugde’ voor zijn autobiografie. Autoracen was zijn passie, maar zijn zoon verongelukte in de auto. Dat roept herkenning op. Ik heb gehuild en gebeden met vervolgde christenen. Maar God werkt dwars door de vervolging heen. Vreugde is toch het hoofdwoord. Zijn Koninkrijk is mijn passie.’’

Wat zijn de belangrijkste trends in Ranglijst Christenvervolging 2021?

‘’Twee belangrijke trends: christenvervolging wordt intensiever en gewelddadiger. Vooral de toename van geweld tegen christenen in allerlei delen van Afrika valt op, met name in de landen onder de Sahel, Oost-Afrika, West-Afrika en Zuidelijk Afrika. Nigeria komt in de top tien, dat is nieuw. Drie andere nieuwe landen in de top-50 zijn: Congo, de Comoren-eilanden en Mozambique. Als je wereldwijd kijkt, dan zie je dat Afrika de enige regio is waar het geweld tegen christenen fors is toegenomen. Op alle andere plaatsen in de wereld is het geweld juist afgenomen.

In Mozambique zie je een dodelijke combinatie van georganiseerde misdaad en jihadisten. Hoe dat werkt? Dan heb je bijvoorbeeld een gebied met kostbare grondstoffen, waar heel veel geld mee te verdienen is. Je ziet tegenstellingen in geloof: jihadisten proberen daar een handige dubbelslag te slaan. Enerzijds proberen ze controle over die grondstoffen te krijgen voor hun financiën. Die zetten ze vervolgens in om hun eigen ideologie te verspreiden.’’

Hoeveel christenen worden er eigenlijk vervolgd?

‘’Meer dan 340 miljoen christenen lijden onder zware vervolging of discriminatie vanwege hun geloof. Van de Ranglijst Christenvervolging-landen alleen al krijgen 309 miljoen christenen te maken met zeer hoge tot extreme mate van vervolging. Wereldwijd geldt dat voor 1 op de 8 christenen, in Afrika voor 1 op de 6 christenen en in Azië geldt dit zelfs voor twee van de vijf christenen. Getallen waar ik niet blij van word.’’

Is er een land dat opvalt in de ranglijst van dit jaar?

‘’China is voor het eerst sinds 2011 terug in de top-20. Dat is slecht nieuws voor christenen in dat land. Vrijheden worden steeds verder ingeperkt. China heeft hele grote kerken, maar zij voelen de beperkingen van de Chinese overheid steeds harder knellen. China hanteert een keiharde aanpak. De kerk moet minder openlijk zichtbaar zijn. Op veel plekken mag een kerk zelfs geen kruis meer op het dak hebben. Die moeten op last van de overheid worden verwijderd.

Het gaat zelfs zover dat over bepaalde Bijbelgedeelten niet gesproken mag worden. Er is overheidscensuur op alle niveaus in de samenleving. Overal hangen verplicht camera’s, ook in kerken. De Chinese overheid houdt alles en iedereen in de gaten.’’

Wat kun je zeggen over de vervolging van christenvrouwen?

‘’In de top-10  is het aantal vrouwen dat melding maakt van psychisch geweld toegenomen. Het aantal meldingen van ontvoering, gedwongen bekering en gedwongen huwelijken van vrouwen en meisjes groeide.

Ook buiten de top-10 trouwens: een typerend voorval is dat van de vrome Egyptische christen Rania Abdel-Masih, een 39-jarige moeder van drie dochters. Zij meldde zich vrijwillig aan voor een bekend christelijk-islamitisch project. Nadat ze in april, op weg naar haar zus, was verdwenen, dook ze op in video’s op de website van de Moslimbroederschap. De vrouw droeg een niqaab en zei dat ze al negen jaar moslim was. Ze keek angstig en sprak duidelijk onder dwang. Drie maanden later, na berichtgeving in de media en de diplomatie van de Koptische kerk, kon ze terugkeren naar haar familie. Ze houdt vol dat ze zich nooit tot de islam heeft bekeerd.’’

Al meer dan dertig jaar doe je onderzoek naar christenvervolging; wat is uniek afgelopen jaar?

‘’De negatieve impact van de COVID-19 pandemie op de vervolgde kerk. Om een voorbeeld te geven pak ik Latijns-Amerika. Mexico en Colombia zijn flinke stijgers op de ranglijst, evenals Nicaragua en El Salvador. We hebben in die landen nog nooit zoveel vervolging gezien.

Vanwege de lockdown hebben mensen hun baan verloren. Dat betekent geen inkomen. De georganiseerde misdaad is in dat gat gesprongen. Hun macht is enorm toegenomen. Burgers worden onder druk gezet om mee te werken aan de productie of opslag van verdovende middelen. Als je dat niet doet, dan krijg je te maken met afpersing, of erger.’’

Kun je behalve verharding in christenvervolging, misschien een hoopvolle trend schetsen?

‘’Buiten Europa groeit de kerk, vooral onder mensen met een niet-christelijke achtergrond. Dat is heel bijzonder. God gaat door met het bouwen van zijn gemeente. Juist in landen waar heel veel vervolging is.

In 1998 was ik in Centraal-Azië. Het aantal christenen met een inheemse achtergrond was toen tussen de 100 en 200. Dat was alles. Nu, ruim twintig jaar later, naar een leiderschapsconferentie. Ik liep de zaal in en telde 140 tot 150 mannen en vrouwen. Alleen maar leiders! Toen drong het tot me door wat daar gebeurd was. De tranen sprongen me letterlijk in de ogen. Dwars tegen de verdrukking in groeit de kerk. Dat ontroert!’’

Schrijfacties

Weet je dat een kaart of een brief een broer of zus die wordt vervolgd een enorme uitwerking heeft. Een grotere bemoediging kan je bijna niet geven. Zelfs als een brief/kaart niet of niet direct aankomt mis het zijn uitwerking niet. Dit is wat ik regelmatig hoor van de medewerkers van Open Doors die directe contacten hebben met deze broers en zussen.

Zie de link met informatie hoe je dit kan doen. https://www.opendoors.nl/doe-mee/kom-in-actie/schrijfacties/

Actueel

Actuele gebedspunten over de vervolgde kerk vind je hier.

Eén keer in de twee maanden biedt Open Doors een kerkenpakket aan.
Meer informatie hierover is hier te vinden.

Mensen ontmoeten, afleiding, een praatje, creatief bezig zijn, een spelletje doen, een krant of tijdschrift lezen. Dat kan wekelijks in De Fontein.

Hou je van sporten? Kom dan op woensdagavond met ons mee sporten!

Ontmoeten, vragen en ontdekken – dat doe je op Alpha. Alpha is een introductie in het christelijk geloof die nu ook online wordt aangeboden. Wereldwijd hebben ruim 25 miljoen mensen in 169 landen een Alpha gevolgd.

Marriage Course 2022
In januari starten we weer met de Marriage Course. Een plek om als stel elkaar beter te leren kennen en begrijpen. Samen 7 avonden tafelen en tegelijkertijd werken aan je relatie. Spannend? Ja, misschien wel. Vernieuwend voor je huwelijk? Jazeker!

Wat is de Marriage Course?
De Marriage Course is een cursus van zeven avonden, ontwikkeld om ieder echtpaar (jong en oud) te helpen hun relatie te versterken. Om samen te werken aan een sterk en gezond huwelijk dat een leven lang mee kan.
Tijdens de cursus eet je iedere avond samen, luister je naar een inleiding, kijk je naar stukjes film en ga je met werkvormen aan de slag. Er is veel tijd om de onderwerpen samen door te praten. Er vinden geen groepsdiscussies plaats en er wordt je niet gevraagd iets over je relatie aan iemand anders te vertellen. De hele cursus is er opgericht om jullie samen stappen te laten maken.

Ieder half jaar organiseert De Fontein een Kinderkleding- en speelgoedbeurs. De beurs is al jaren een groot succes met hulp van vele vrijwilligers.

Kerstinzwolle.nl geeft de Zwollenaar een overzicht van een veelzijdigheid aan activiteiten die in de tijd naar kerst in en rond Zwolle worden georganiseerd. Kerstmarkten, lichtjestochten, concerten, kerstnachtdiensten, alles wordt samengebracht. Een groep enthousiaste mensen is dagelijks bezig om de site actueel te houden. U kunt Kerst in Zwolle ook volgen via Twitter en Facebook.

GKV Zwolle-West is onderdeel van het landelijke GKV kerkverband. | Privacy verklaring| Website door Inxpact