blog | 19 december 2016
Bijbellezen: een hele uitdaging!?

Toen het jaarthema Kompassie gepresenteerd werd, was ik blij. Ik was blij met het thema omdat Bijbellezen voor mij nogal een punt is. Vooral een struikelpunt. Al een aantal jaar voel ik het verlangen om God beter te leren kennen en een persoonlijke relatie met Hem te krijgen. En ik weet dat Hij zijn Woord juist hiervoor gegeven heeft. Dat je als christen het nodig hebt om in de Bijbel te lezen. Dat je relatie met Hem op die manier dieper wordt. En dat dat niet lukt wanneer je alleen bidt en af en toe een goed boek leest of een preek luistert onder het wandelen.

Maar toch lukt het mij op de een of andere manier niet. Ik vind Bijbellezen eerlijk gezegd nogal saai en daarmee is het een uitstekend lijdend voorwerp voor mijn uitstelgedrag. Áls ik er überhaupt al aan denk. Ik heb het geprobeerd met dagboekjes. Vol enthousiasme koop ik iets dat mij aanspreekt en vol enthousiasme begin ik eraan. Tot het boekje zo’n twee weken later vergeten in mijn nachtkastje ligt. En een jaar later nog.

Lange tijd heb ik alleen maar gebeden tot God of Hij het enige dat ik nog had, dat verlangen om Hem te leren kennen door de Bijbel, niet weg wilde nemen. Ik weet dat dat verlangen door de Heilige Geest in mijn hart gelegd wordt. En gelukkig verhoort Hij mijn gebed nog steeds. Maar ik kan niet mijn hele leven lang vragen om iets en er vervolgens niets mee doen (en me daar weer schuldig over voelen...). Dus ik ben blij met het thema Kompassie. Het heeft ervoor gezorgd dat ik de uitdaging aan wil gaan: ik ga Bijbellezen.

Ik ga hierbij gebruikmaken van de methode die we tijdens de tweede Kompassieavond aangereikt kregen. Dit is de SOLVAT-methode, waarbij je aan de hand van zes stappen een gedeelte uit de Bijbel leest. Hierbij kun je op verschillende manieren het Bijbelgedeelte benaderen; dit worden leessleutels genoemd. Denk hierbij aan ‘Zoek een kernwoord of kernzin’ of ‘Wat wordt er over God of Jezus gezegd?’. Bij elke leessleutel staan een paar aanvullende vragen. Wil jij hier ook mee aan de slag of wil je hier meer over weten? Uitleg over deze methode vind je op de site van HGJB.

Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Het voelt bijna als beginnen aan een goed voornemen op 1 januari. Al loopt dat vaak niet zo goed af. Daarom wil ik het deze keer anders doen, namelijk vanuit afhankelijkheid van God. Ik hoef niet bang te zijn dat het staat of valt met mijn zelfdiscipline. Sterker nog, ik mag vol verwachting uitzien naar wat God mij wil geven. Hij zegt niet voor niets ‘Zoek en je zult vinden’!

Ik ben ook benieuwd of jij/u wat herkent in mijn verhaal. Misschien nu of van vroeger? Hoe ga of ging jij/u hiermee om? Merkte je/u verschil toen je/u echt ging Bijbellezen?

Jaarthema Kompassie