blog | 30 mei 2017
Puur en eerlijk eten

Ik ben al een aantal jaren bezig met voeding en gezondheid. Doordat ik programma’s keek zoals: keuringsdienst van waarde, kwam ik erachter hoe we genept worden door de hele voedselindustrie. Ook hoe ongezond dit voor je is, door smaakversterkers, weekmakers, al het bespoten eten, slechte e-nummers etc. Ik ben 3 jaar geleden over gegaan op de biologische groentetas, waar seizoensgroenten in zitten. De groentes zijn heerlijk en je kookt weer zoals het bedoelt was. Puur en eerlijk zonder pakjes en minder verpakkingsmateriaal.

Je leert hierdoor echt te koken. Soms weet je niet goed wat je met een groente aan moet, dan kijk ik op Pinterest en staan er genoeg ideeën. Wij zijn de laatste jaren ook minder vaak ziek. Soms kwakkelen we wat aan maar een heftige griep hebben we al lang niet meer gehad. Nu een paar jaar verder ben ik veel meer biologische producten gaan kopen, ook volle ‘zuivel’ producten. Hoe meer je je erin verdiept hoe meer bewustwording je krijgt en je er ook meer geld voor over hebt. Ook het dierenwelzijn sprak mij op een gegeven moment erg aan. Ik vond het al moeilijk om vlees te kopen, ook vanwege de antibiotica. Ik ben het vlees gaan minderen en wat vaker een dag zonder vlees gaan eten en langzamerhand van scharrel naar steeds vaker bio vlees/vis overgestapt.

In mijn zoektocht naar puur en eerlijk eten, voel je je soms wel alleen. En moet je het steeds weer voor je gezin promoten dat dit beter is, ook al mislukt er bij mij ook wel eens een maaltijd. Ik was wel benieuwd of ik goed op weg ben met mijn aankopen in de supermarkt en wat daarover in de bijbel staat.

Ik kwam er in de workshop achter dat er nog veel meer is. Ik kreeg nog meer bewustwording. Ik koop al jaren Douwe Egberts koffie.. Er werken dus al jaren ‘kind’ slaven voor mij om de grondstof te verbouwen. Dit raakte mij enorm. Nu ik dit weet, smaakt mijn koffie niet meer lekker. Via Rank a Brand kan je precies zien bij welke producten er geen kinderen werken en de boer eerlijk zijn geld verdiend en de werkomstandigheden goed zijn. Ik ga zeker vaker op deze site kijken. Ik ga mij nu meer verdiepen in de mensenrechten door meer fair trade producten te kopen, vooral bij grond-stoffen waar zwaar werk bij verricht moet worden in ontwikkelingslanden. Als er dan geen keurmerk op de verpakking staat weet je dat het foute boel is. Zoals: koffie, chocolade, bananen, rijst..

Wat voor mij nu ook pas wat duidelijker werd is de koolstofmonoxide die vrij komt bij ‘bio’ vlees en vooral ook kaas, waar ik dol op ben.. En wat dacht je van al die mensen die elke dag honger hebben en wij zoveel eten weggooien?

Ik ben al aardig goed op weg met duurzame voeding, en als je deze pure eetgewoonte jezelf eigen maakt heb je geen dieet nodig en leef je veel gezonder. En natuurlijk eten wij ook patat, pizza ;-). Ik heb mijn eerste pakje fair trade koffie gekocht. Ik geef mijzelf eerst de tijd om dit beter uit te zoeken en er een nieuwe gewoonte van te maken. Daarna wil ik mij eens verdiepen in de kledingindustrie. Dit voelt ook al jaren niet goed voor mij. Ik wil niet dat mensen/kinderen voor mij onder erbarmelijke omstandigheden voor mij werken. Maar dit is volgens mij een nog grotere uitdaging... Ik ga de test doen op www.slaveryfootprint.org om te zien hoeveel slaven er op dit moment voor mij werken.

Kortom, laat je bewust worden en neem kleine stapjes. Ik ben ook al jaren bezig. Door je bewustwording wordt het niet makkelijker. Ik sta nu vaker te dubben in de supermarkt. Maar ik ben blij dat ik er nu allemaal achter kom. Koop iets minder eten, minder vlees, begin in ieder geval met biologische aardappels en appels (dit wordt het meest bespoten) laat rustig aan de pakjes staan, wees creatief, praat met anderen om je heen. Wij kunnen het verschil maken!

Workshop God in de Supermarkt