Naar aanleiding van de Kompassie-avond op 27 oktober: "Hoe lees ik de Bijbel?"

“Heb je nog ge-OBT-ed de laatste week?”
Een berichtje van een broer die net als ik zich opgegeven had voor de eerste Kompassie-avond met een workshop over verantwoord bijbellezen.

Ik had helaas de introductie van het jaarthema gemist en voor mij was dat de hoofdreden om me op te geven voor deze avond. Daarnaast zijn alle tips om goed bijbel te lezen natuurlijk welkom. Ik hoopte dat we met een leuke groep zouden zijn en dat we een boeiende workshop gingen krijgen.

Ontdekken, begrijpen en toepassen

Het blijkt dat verantwoord met de bijbel omgaan vooral betekent dat je teksten in hun context leest en voorkomt dat je dingen uit hun verband trekt.
Een tekst goed doorgronden en begrijpen gaat het beste volgens de 3 stappen Ontdekken, Begrijpen en Toepassen. Hierbij begin je met vragen te stellen over en aan de tekst, eenvoudige vragen en observaties. Hierdoor weet je zeker dat je de tekst goed leest en ontdek je veel kleine dingen die je opvallen en meer vragen oproepen. Hoe langer je naar een tekst kijkt, des te meer ontdek je erin. Daarna ga je over tot Begrijpen, en hierin is dan vooral de context het belangrijkst (de omliggende tekst, maar bijvoorbeeld ook de tijd waarin iets geschreven is en de cultuur waarin iets geschreven is behoren tot de context).
Het Toepassen is de laatste stap, de stap waar we eigenlijk het liefste zouden beginnen. In deze fase formuleer je principes, en weeg je af of iets op jezelf van toepassing is en zo ja, hoe.

De workshop

De workshop bestond naast deze theorie ook uit leuke voorbeeldjes en groepsopdrachten. Al met al was het een leuke avond. Persoonlijk vond ik de theorie uitgaan van een iets mindere vertrouwdheid met de bijbel, al vond ik het wel goed om een spiegel bij mijn eigen bijbel lezen te houden. Bij thuiskomst was ik met name erg positief over de gezellige club broers en zussen, de humor, de sfeer en voelde ik me sterker deel van een gemeenschap met geweldige en zeer verschillende mensen.

Sommige onderwerpen spreken je meer aan om een workshop over te volgen, andere weer minder, maar ook al voel ik me niet erg aangesproken tot het onderwerp van een vervolgavond, als ik in de gelegenheid ben kom ik zeker weer. Het is goed om het bekende te toetsen en het is zeker goed om hier eens over door te praten met broers en zussen!

Jaarthema Kompassie

GKV Zwolle-West is onderdeel van het landelijke GKV kerkverband. | Privacy verklaring| Website door Inxpact